Strafbeschikking advocaat geregeld

Straf strafbeschikking

Met een strafbeschikking kan de Officier van Justitie de volgende straf uitdelen:

  • een geldboete
  • onttrekking aan het verkeer (niet teruggeven inbeslaggenomen zaak)
  • een taakstraf tot 180 uur (minderjarigen 60 uur)
  • ontzegging van de rijbevoegdheid (rijverbod) voor zes maanden
  • Betaling geldbedrag aan het slachtoffer.

Daarnaast voorwaarden als deelname aan een afkickprogramma of een straatverbod of contactverbod.

Met een strafbeschikking wordt uw schuld aan het feit 'formeel vastgesteld'. Dit wordt aangetekend op uw Justitiele Documentatie (Strafblad).

Het is dan ook belangrijk om snel een advocaat in te schakelen om u te adviseren of u de strafbeschikking moet accepteren of niet. Uw advocaat kan verzet voor u instellen. Dit moet gebeuren binnen twee weken na de uitreiking van de strafbeschikking en kan zelfs als u al heeft getekend op het politiebureau...

Vul het formulier en er wordt snel en gratis contact met u opgenomen door een deskundig advocaat voor uw strafbeschikking.

Direct contact met een Advocaat

Vul het formulier in en een ervaren advocaat neemt gratis contact op voor uw strafbeschikking en verzet

uw gegevens worden versleuteld verzonden via een beveiligde verbinding (controleer het slotje in uw adresbalk)

Strafbeschikking (rijksoverheid)

Mag het Openbaar Ministerie (OM) zelf een straf opleggen?

Het Openbaar Ministerie (OM) mag voor een aantal veel voorkomende strafbare feiten zelf een straf opleggen, zonder tussenkomst van een rechter. Dit heet OM-afdoening. De straf die het OM oplegt heet een strafbeschikking.

OM-afdoening

Een deel van de zaken die eerst door rechters werd gedaan, is nu bij het OM komen te liggen. De officier van justitie kan alleen een strafbeschikking opleggen bij overtredingen en bij misdrijven waar maximaal 6 jaar gevangenisstraf op staat. En alleen als de schuld vaststaat. Het OM kan geen gevangenisstraf opleggen, dat blijft een taak van de rechter.

Bestuurlijke strafbeschikking

Buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) en opsporingsambtenaren van de politie en de Koninklijke Marechaussee kunnen ook een strafbeschikking opleggen. Bijvoorbeeld voor overlast, zoals fietsen op de stoep, openbare dronkenschap, wildplassen en loslopende honden. Dit heet een bestuurlijke strafbeschikking.

Er zijn op dit moment geen nieuwsberichten beschikbaar.