Strafbeschikking advocaat geregeld

Politierechter Zitting verzet strafbeschikking

Nadat wij voor u verzet hebben ingesteld, wordt uw zaak behandeld door een onafhankelijk rechter. Meestal is dit een Politierechter.

Uw advocaat zal niet alleen verzet voor u instellen tegen de strafbeschikking, maar u zo nodig ook ter zitting bijstaan om een onnodige straf te voorkomen.

Ook krijgt u uiteraard advies of het verstandig is het verzet door te zetten, of in te trekken. Dit is tot de zitting mogelijk door het alsnog voldoen aan de strafbeschikking en het aanschrijven van de Officier van Justitie. Uw advocaat van strafbeschikking-advocaat.nl zal u daarbij ondersteunen.

Vul het formulier in voor gratis contact met een advocaat voor uw strafbeschikking (ook pro deo)

Direct contact met een Advocaat

Vul het formulier in en een ervaren advocaat neemt gratis contact op voor uw strafbeschikking en verzet

uw gegevens worden versleuteld verzonden via een beveiligde verbinding (controleer het slotje in uw adresbalk)

Ervaring met verzet strafbeschikking (CJIB)

Eerste verzetten strafbeschikking behandeld“Het gaat erg goed, maar er zijn dingen die beter kunnen”

Nu in steeds meer gemeenten de strafbeschikking wordt aangekondigd, neemt het aantal verzetzaken toe. Inmiddels zijn ook de eerste rechtzittingen geweest. Namens de CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie) houdt beoordelaar Hanneke Goldschmidt zich met deze verzetten bezig. In een vraaggesprek vertelt ze over de eerste zittingen en over de verbeterpunten.

De strafbeschikking wordt op dit moment nog ingevoerd. Wat is uw verwachting met betrekking tot het aantal verzetszaken? 
“Omdat we nog in de uitrolfase zitten, denken we dat het aantal verzetzaken in de komende periode toe zal nemen. Over het exacte aantal kunnen we nu nog niets zeggen. Daarin zijn we afhankelijk van de gemeenten. Hoe meer gemeenten met de strafbeschikking werken, hoe meer verzetten er komen.”

Voor hoeveel zaken is inmiddels bij de CVOM verzet ingediend?
“Sinds de start van de pilot bij de vier grote gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag) zijn ongeveer 1.600 zaken geregistreerd waartegen verzet is ingediend, maar daar moet bij gezegd worden dat niet al deze verzetten tot een zitting leiden.”

Hoe lang duurt het ongeveer voor een zaak ter zitting komt? 
“Dat is verschillend. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoe snel we een proces-verbaal krijgen toegestuurd en hoe snel iemand in verzet gaat. Vaak zitten er enkele maanden tussen de pleegdatum en de datum waarop een zaak ter zitting komt.”

De eerste zittingen zijn geweest. Hoe ging dat?
“Erg goed, maar je ziet in deze beginfase dat veel dingen nog beter kunnen. Zo kan bijvoorbeeld de kwaliteit van het proces-verbaal nog omhoog. Daar ligt voor zowel de gemeente als voor het OM nog een belangrijke taak. Een officier van justitie merkte op dat er een paar opmerkelijke verschillen zijn tussen het proces van de strafbeschikking en het transactievoorstel. Eén van die verschillen is dat de verdachten bijna allemaal op de zitting verschijnen. Dat komt doordat de bestrafte nu zelf actie moet ondernemen. Bij een transactievoorstel was dat wel even anders.”

Is de uitkomst van de eerste zittingen zoals jullie dit hadden verwacht? 
“In grote lijnen gaat het tot nu toe naar verwachting. Maar zoals gezegd: we merken dat we nog in de beginfase zitten, dus we komen nog volop zaken tegen die beter kunnen. Wat opvalt, is dat de zittingen in de arrondissementen hierin verschillend zijn. Inhoudelijk komen er hierdoor verschillen voor.”

Er zijn op dit moment geen nieuwsberichten beschikbaar.