Strafbeschikking advocaat geregeld

Gevolgen strafbeschikking voor strafblad of VOG

03-01-2014

Een strafbeschikking kan gevolgen hebben voor een strafblad of voor het verkrijgen van een Verklaring omtrent het gedrag (VOG).

De strafbeschikking kan, net als een transactie of een veroordeling door de rechter, worden opgenomen in de Justitiƫle Documentatie. Bij een strafbeschikking gebeurt dit over het algemeen als iemand een misdrijf heeft gepleegd of als een opgelegde boete voor een overtreding 100 euro of hoger is.

Als een strafbeschikking wordt betaald, dan erkent degene op wiens naam de overtreding wordt geregistreerd schuld. In geval van een strafbeschikking naar aanleiding van een kentekenovertreding kan dat de kentekenhouder of de opgegeven bestuurder zijn. Bij betaling van de strafbeschikking wordt de overtreding in de Justitiƫle Documentatie op naam van betreffende (rechts-)persoon geregistreerd. Dit kan gevolgen hebben voor toekomstige overtredingen, omdat het CJIB voor een aantal feiten eerst een recidivebevraging doet, om vast te stellen of een strafbeschikking kan worden verstuurd.